Τράπεζα Θεμάτων

www.trapeza-thematon.gr

Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο Τάξη: Α' Λυκείου
Μάθημα: Ιστορία Θέμα: 1
Κωδικός Θέματος: 26110 Ύλη: 2. Η Αίγυπτος 1.2 Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός 2.2 Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.Χ.) Το έργο του Μ. Αλεξάνδρου Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΡΩΜΗ. 3.3 Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της Ρωμαϊκής πολιτείας - Res publica 1.1 Η εποχή του Αυγούστου (27 π.Χ.-14 μ.Χ.)
Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο
Τάξη: Α' Λυκείου
Μάθημα: Ιστορία
Θέμα: 1
Κωδικός Θέματος: 26110
Ύλη: 2. Η Αίγυπτος 1.2 Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός 2.2 Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.Χ.) Το έργο του Μ. Αλεξάνδρου Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΡΩΜΗ. 3.3 Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της Ρωμαϊκής πολιτείας - Res publica 1.1 Η εποχή του Αυγούστου (27 π.Χ.-14 μ.Χ.)
Τελευταία Ενημέρωση: 23-Μαΐ-2023

ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
1ο ΘΕΜΑ
1.α.
(Ι) Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη «σωστό» ή «λάθος» δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση:

  1. Η καθιέρωση του ημερολογίου των 365 ημερών αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες.

  2. Η κύρια πηγή πλούτου του μυκηναϊκού κόσμου ήταν η γεωργία.

  3. Οι ενέργειες του Μ. Αλεξάνδρου αποσκοπούσαν στην ανάμειξη του ελληνικού με τον ασιατικό κόσμο κάτω από μια ισχυρή διοίκηση.

  4. Την περίοδο της ρωμαϊκής δημοκρατίας (Res publica) καταργήθηκε ο νόμος που απαγόρευε τους γάμους μεταξύ πατρικίων και πληβείων.

  5. Η απόδοση του τίτλου «Αύγουστος» στον Οκταβιανό σήμαινε και την αναγνώριση θεϊκών ιδιοτήτων στο πρόσωπό του.

(Μονάδες 5)

(ΙΙ) Να βάλετε στη σωστή χρονολογική σειρά, αρχίζοντας από τα αρχαιότερα, τα ακόλουθα γεγονότα:
α. επιβολή ολιγαρχικών (τιμοκρατικών) πολιτευμάτων στις ελληνικές πόλεις-κράτη
β. εγκαθίδρυση αριστοκρατικών πολιτευμάτων
γ. οι φυλετικοί αρχηγοί γίνονται κληρονομικοί βασιλείς
δ. πτώση των τυραννικών καθεστώτων στις περισσότερες ελληνικές πόλεις-κράτη
ε. καταγραφή των νόμων από τους νομοθέτες ή αισυμνήτες
(Μονάδες 5)

Μονάδες 10

1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων ιστορικών όρων: μέγαρο (Μονάδες 8), φρατρική εκκλησία (περίοδος βασιλείας, ως το 509 π.Χ.) (Μονάδες 7) .
Μονάδες 15


Απάντηση Θέματος:

ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
1ο ΘΕΜΑ
1.α.
(Ι) 1Λ, 2Λ, 3Σ, 4Σ, 5Σ
(ΙΙ) γ, β, ε, α, δ
1.β. μέγαρο: Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, «[…] Πυρήνας του ήταν… τοποθετημένος ο θρόνος […]».
φρατρική εκκλησία: Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της, Η πολιτική οργάνωση, «[…] Τις βασιλικές δικαιοδοσίες… και η εκκλησία του λαού[…]» και «[…] Η εκκλησία ήταν η συγκέντρωση… εξέλεγε το βασιλιά[…]».

Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida).