Για να εκτυπώσετε το Θέμα πατήστε "Εκτύπωση"!

Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο Πηγή: Ι.Ε.Π. Αναγνώσθηκε: 5883 φορές Επικοινωνία
Μάθημα: Γεωμετρία Τάξη: Α' Λυκείου
Κωδικός Θέματος: 34321 Θέμα: 4
Τελευταία Ενημέρωση: 11-Μαΐ-2026 Ύλη: 3.1. Είδη και στοιχεία τριγώνων 3.2. 1ο Κριτήριο ισότητας τριγώνων 4.6. Άθροισμα γωνιών τριγώνου
Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida)
Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο
Τάξη: Α' Λυκείου
Μάθημα: Γεωμετρία
Θέμα: 4
Κωδικός Θέματος: 34321
Ύλη: 3.1. Είδη και στοιχεία τριγώνων 3.2. 1ο Κριτήριο ισότητας τριγώνων 4.6. Άθροισμα γωνιών τριγώνου
Τελευταία Ενημέρωση: 11-Μαΐ-2026
Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida)

ΘΕΜΑ 4

Δίνεται ισοσκελές τρίγωνο \(ABΓ\) με \(AB = AΓ\) και \(AΔ\), \(BE\) τα ύψη του.

Να αποδείξετε ότι:

α) \(BΓ = 2EΔ\),

(Μονάδες 7)

β) \(\hat{E}_1 = \dfrac{\hat{A}}{2}\),

(Μονάδες 9)

γ) \(\hat{B}_2 = \hat{Δ}_2\)

(Μονάδες 9)

ΛΥΣΗ

Από δεδομένα έχουμε ότι το τρίγωνο \(ABΓ\) είναι ισοσκελές με \(AB = AΓ\) και το \(AΔ\) ύψος στη βάση του \(BΓ\), άρα το \(AΔ\) είναι διάμεσος στη βάση \(BΔ\), δηλαδή \(Δ\) το μέσο της \(BΓ\), και διχοτόμος της γωνίας της κορυφής \(A\), οπότε θα ισχύει \(\hat{A}_1 = \dfrac{\hat{A}}{2}\) \((1)\).

α) Από δεδομένα έχουμε ότι το \(BE\) είναι ύψος στην πλευρά \(AΓ\), οπότε το τρίγωνο \(BEΓ\) είναι ορθογώνιο με \(\widehat{BEΓ} = 90^{\circ}\) \((2)\) και η \(EΔ\) είναι διάμεσος που αντιστοιχεί στην υποτείνουσα \(BΓ\), οπότε \(EΔ = \dfrac{BΓ}{2}\) ή \(BΓ = 2EΔ\).

β) Έχουμε ότι \(Δ\) μέσο της \(BΓ\) και ότι \(EΔ = \dfrac{BΓ}{2}\), άρα \(EΔ = ΔΓ = Δ B\), οπότε τα τρίγωνα \(EΔΓ\) και \(EΔ B\) είναι ισοσκελή και θα ισχύουν \(\hat{E}_2 = \hat{Γ}\) \((3)\) και \(\hat{E}_1 = \hat{B}_1\) \((4)\), ως γωνίες προσκείμενες στις βάσεις \(ΔΓ\) και \(BE\) των τριγώνων αντίστοιχα.

Από δεδομένα έχουμε ότι το \(AΔ\) είναι ύψος στην πλευρά \(BΓ\), οπότε το τρίγωνο \(AΔΓ\) είναι ορθογώνιο με \(\widehat{AΔΓ} = 90^{\circ}\) και για τις οξείες γωνίες του θα ισχύει ότι:

\(\hat{A}_1 + \hat{Γ} = 90^{\circ}\) ή \(\hat{A}_1 = 90^{\circ} - \hat{Γ}\) \((5)\)

Επίσης στο ορθογώνιο τρίγωνο \(BEΓ\) για τις οξείες γωνίες του θα ισχύει ότι:

\(\hat{B}_1 + \hat{Γ} = 90^{\circ}\) ή \(\hat{B}_1 = 90^{\circ} - \hat{Γ}\) και λόγω της σχέσης \((4)\) έχουμε ότι \(\hat{E}_1 = 90^{\circ} - \hat{Γ}\) \((6)\)

Από τις σχέσεις \((5)\), \((6)\) και \((1)\) προκύπτει ότι: \(\hat{E}_1 = \dfrac{\hat{A}}{2}\).

γ) Είναι \(\hat{B}_2 = \hat{B} - \hat{B}_1 = \hat{Γ} - \hat{E}_1 = \hat{Γ} - (90^{\circ} - \hat{Γ}) = 2\hat{Γ} - 90^{\circ}\) \((7)\), επειδή είναι \(\hat{B} = \hat{Γ}\) ως γωνίες προσκείμενες στη βάση \(BΓ\) του ισοσκελούς \(ABΓ\) και \(\hat{B}_1 = \hat{E}_1 = 90^{\circ} - \hat{Γ}\) από σχέσεις \((4)\) και \((6)\).

Ισχύει ότι \(\hat{Δ}_2 = 90^{\circ} - \hat{Δ}_1 = 90^{\circ} - 2\hat{E}_1 = 90^{\circ} - 2(90^{\circ} - \hat{Γ}) = 2\hat{Γ} - 90^{\circ}\) \((8)\), επειδή το τρίγωνο \(AΔΓ\) είναι ορθογώνιο με \(\widehat{AΔΓ} = 90^{\circ}\), \(\hat{Δ}_1 = 2\hat{E}_1\) ως εξωτερική γωνία του ισοσκελούς τριγώνου \(EBΔ\) και \(\hat{E}_1 = 90^{\circ} - \hat{Γ}\) από σχέση \((6)\).

Από σχέσεις \((7)\) και \((8)\) προκύπτει ότι \(\hat{B}_2 = \hat{Δ}_2\).