Για να εκτυπώσετε το Θέμα πατήστε "Εκτύπωση"!
| Τύπος Σχολείου: | Γενικό Λύκειο | Πηγή: Ι.Ε.Π. | Αναγνώσθηκε: 2547 φορές Επικοινωνία | |
|---|---|---|---|---|
| Μάθημα: | Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία | Τάξη: | Α' Λυκείου | |
| Κωδικός Θέματος: | 38720 | Θέμα: | 1 | |
| Τελευταία Ενημέρωση: | 11-Μαΐ-2026 | Ύλη: | Θεματική Ενότητα 9: Το κωμικό και η σημασία του γέλιου | |
| Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida) | ||||
| Τύπος Σχολείου: | Γενικό Λύκειο | ||
|---|---|---|---|
| Τάξη: | Α' Λυκείου | ||
| Μάθημα: | Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία | ||
| Θέμα: | 1 | ||
| Κωδικός Θέματος: | 38720 | ||
| Ύλη: | Θεματική Ενότητα 9: Το κωμικό και η σημασία του γέλιου | ||
| Τελευταία Ενημέρωση: 11-Μαΐ-2026 | |||
| Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida) | |||
Κείμενο 1
Γιατί σήμερα οι άνθρωποι δε γελούν τόσο συχνά;
Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία του Αλέξανδρου Λουπασάκη (εκδ. Κέδρος, 2002).
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι δε γελάμε πλέον τόσο συχνά όσο άλλοτε. Γιατί όμως; Εξαιτίας του άγχους, είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό ως δικαιολογία.
«Φταίει η αποξένωση» θα πει κάποιος άλλος.
«Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε» θα πουν οι… ανυπόμονοι.
Θα προτιμήσουμε να σας πούμε κάτι που όλοι ξέρουμε. Οι ρυθμοί που ζούμε είναι ταχύτατοι. Οι απαιτήσεις που έχουμε εμείς, αλλά και που ξέρουμε ή νιώθουμε ότι έχουν οι άλλοι από εμάς, είναι δυσβάσταχτες για το εικοσιτετράωρό μας. Επιπλέον, στενοχωριόμαστε για όλα όσα δεν έχουμε και ξεχνάμε να χαρούμε όλα όσα έχουμε. Γυρνώντας όμως πίσω στο παρελθόν, τα μάτια μας θα συναντήσουν ανθρώπους να γελάνε με τις καταστάσεις που τους συμβαίνουν. Θα ακούσουμε αστεία που, παρότι ήταν τόσο απλοϊκά, προκαλούσαν τρανταχτά γέλια. Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί που «χτυπιούνται από τα γέλια» δεν είναι άνθρωποι που τα έχουν όλα! Τους λείπουν τα χρήματα, έχουν έλλειψη ακαδημαϊκής γνώσης και, σε εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό, δεν είναι «κοινωνικά καταξιωμένοι».
Το μυστικό λοιπόν ίσως να βρίσκεται στην άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου! Μ' αυτό φυσικά δεν εννοούμε ότι θα πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων. Αντίθετα, κάλλιστα μπορούμε να ζήσουμε με όλα όσα οι οικονομικές και τεχνολογικές ανέσεις μάς προσφέρουν. Αρκεί να θυμόμαστε ότι η οποιαδήποτε άνεση έχει ως σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, ώστε ο άνθρωπος να ευχαριστηθεί τη ζωή και να νιώθει ασφαλής! Ο δείκτης όμως αυτής της ευχαρίστησης, το γέλιο μας, βρίσκεται σε επίπεδα απελπιστικά χαμηλά! Έτσι λοιπόν, οι αιτίες δεν βρίσκονται στο άγχος ή στην αποξένωση. Αυτά είναι τα υποπροϊόντα της πραγματικής αιτίας. Η αιτία βρίσκεται στην υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ανθρώπων, η οποία τρέφεται συνεχώς από ένα πλήθος αχόρταγων επιθυμιών. Αυτές είναι που δεν αφήνουν τον άνθρωπο να πάρει ανάσα. Δεν υπάρχει χρονικό κενό για γέλιο και παιχνίδι και «ιερή τεμπελιά». Παράλληλα, δεν εκφράζονται τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις, ώστε να λειτουργεί η έκφραση και η εκφόρτιση ως βαλβίδα ασφαλείας στον ασφυχτικά πιεσμένο ψυχικό μας κόσμο.
Ο θωρακισμένος άνθρωπος είναι μπροστά μας. Τον βλέπουμε να λυγίζει κάτω από το ασήκωτο βάρος της σιδηρόφρακτης πανοπλίας που φοράει. Νομίζει ότι φοράει την πανοπλία, για να προφυλαχτεί από τους εχθρούς, ενώ σκάβει ο ίδιος με τον ψυχικό του κόσμο υπερβολικά στενεμένο, μέχρι ασφυξίας.
Κείμενο 2
Βασίλης Ρώτας (1889 – 1977)
Η κόρη με τα κόκκινα
Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το διήγημα του Βασίλη Ρώτα «Η κόρη με τα κόκκινα», που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» το 1928.
Αφού ήπιαν καφέ κι έφαγαν γλυκά και το κουτσομπολιό για όσους δεν ήταν μπροστά στέρεψε κι άρχισαν τα πειράγματα και τ' αστεία αναμεταξύ τους, η στρουμπουλή καθηγητίνα, που ανακατευότανε σε όλα κι ήτανε το γενικό πειραχτήριο, πρότεινε να παίξουν κανένα παιχνίδι. «Κύριε γυμνασιάρχη, να μη μας διώξετε ακόμη, είναι τόσο όμορφα εδώ στο σπίτι σας».
«Κυρία μου», έκανε ο γυμνασιάρχης πλησιάζοντάς την, ενώ ο καθηγητής ο άντρας της, που τη ζήλευε φοβερά, παρακολουθούσε δαγκωμένος απ' τη γωνιά του όλα της τα φερσίματα και τα φερσίματα των άλλων απέναντί της, «όχι μόνον δε σας διώχνω, παρά αν είναι τρόπος να σας κρατήσω κι όλη τη νύχτα…»
[…]
Τη στιγμή αυτή στάθηκε μπροστά τους γελαστή η πεταχτή καθηγητίνα, προτείνοντας ένα σκουφάκι, που είχε χαρτάκια διπλωμένα μέσα.
«Πάρτε, και ν' απαντήσετε με ειλικρίνεια στην ερώτηση. Και σεις κύριοι, από ένα. Ν' απαντήσετε με ειλικρίνεια στην ερώτηση και γρήγορα γιατί θα τα μαζέψουμε αμέσως». Κι αφού οι κύριοι πήραν, πήγε παραπέρα.
[…]
Ο γυμνασιάρχης είχε αφαιρεθεί διαβάζοντας τη δικιά του ερώτηση. «Τι θυμάστε με περισσότερη ευχαρίστηση;» Την ερώτηση αυτή την είχε γράψει η γυναίκα του. Ήταν το γράψιμό της. Σήκωσε τα μάτια του και την είδε στην άλλη άκρη της σάλας να κουβεντιάζει αδιάφορα με άλλες δυο κυρίες.
Η τύχη που του 'φερε την ερώτηση της γυναίκας του στα χέρια κι η ίδια η ερώτηση τον φέρανε σε μια περίεργη ψυχολογική κατάσταση και θυμήθηκε αμέσως την κόρη με τα κόκκινα. Δεν ήθελε όμως να το γράψει και προσπαθούσε να βρει κάτι άλλο νόστιμο να απαντήσει, μα η κόρη με τα κόκκινα δεν έφευγε απ' το νου του. Η καθηγητίνα έφερε πάλι βόλτα με το σκουφάκι.
«Τι, ακόμα, κύριε γυμνασιάρχη; Γράψτε γλήγορα».
Ο γυμνασιάρχης, σαν να πήρε κάποιαν απόφαση που δεν ταίριαζε στην ελαφρότητα του παιχνιδιού, έγραψε από κάτω από την ερώτηση, «την κόρη με τα κόκκινα», δίπλωσε το χαρτάκι και το 'ριξε στο σκουφάκι και μόλις το σκουφάκι απομακρύνθηκε, το μετανόησε.
[…]
ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Ποια/-ες από τις παρακάτω διαπιστώσεις ισχύει/-ουν με βάση την άποψη του συντάκτη στο κείμενο 1;
| ΝΑΙ | ΟΧΙ | |
|---|---|---|
| 1. Το άγχος και η αποξένωση είναι οι λόγοι που δε γελάμε συχνά σήμερα. | ||
| 2. Οι άνθρωποι στο παρελθόν γελούσαν περισσότερο επειδή τους έλειπαν λιγότερα πράγματα. | ||
| 3. Οι άνθρωποι στο παρελθόν γελούσαν περισσότερο επειδή δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικοί. | ||
| 4. Η υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα είναι η αιτία και για το άγχος, και για την αποξένωση, και για το γεγονός πως δεν γελάμε πια συχνά σήμερα. | ||
| 5. Η απληστία δημιουργεί υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα, η τελευταία δημιουργεί ασφυξία, και έτσι καταλήγουμε να γελάμε λιγότερο. |
Μονάδες 10
2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Ο συντάκτης του κειμένου 1 καταλήγει σε μία θέση-συμπέρασμα μέσα από μια αντίθεση, με την οποία οργανώνει τη συλλογιστική του πορεία. Να εντοπίσεις μέσα στο κείμενο 1 την περίοδο λόγου που περιέχει πληρέστερα και σαφέστερα από κάθε άλλην τη βασική θέση-συμπέρασμα του κειμένου. Ποια σχέση βλέπεις να έχει με τον τίτλο του κειμένου; Να εντοπίσεις και δύο περιόδους που αποτελούν τις πιο βασικές προκείμενες, τις πιο βασικές σκέψεις, δηλαδή, που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Μονάδες 10
3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
Να αντιστοιχίσεις τις μεταφορικές εκφράσεις του επιλόγου (πρώτη στήλη στον πίνακα) με τις κυριολεκτικές αποδόσεις των ίδιων νοημάτων από το κύριο μέρος του κειμένου 1 (δεύτερη στήλη στον πίνακα). Κάποιες μεταφορές της πρώτης στήλης αντιστοιχούν σε περισσότερες από μία κυριολεκτικές εκφράσεις της δεύτερης, όπου όμως τρεις εκφράσεις περισσεύουν, καθώς δεν σχετίζονται με καμία από τις μεταφορές.
| Μεταφορικές εκφράσεις επιλόγου | Κυριολεκτικές εκφράσεις στο κύριο μέρος |
|---|---|
| 1. Ο θωρακισμένος άνθρωπος | I. άγχους |
| 2. σιδηρόφρακτης πανοπλίας | II. στενοχωριόμαστε |
| 3. τον ψυχικό του κόσμο υπερβολικά στενεμένο | III. όλα όσα έχουμε |
| IV. Τους λείπουν τα χρήματα | |
| V. εποχή των σπηλαίων | |
| VI. οικονομικές και τεχνολογικές ανέσεις | |
| VII. δεν είναι «κοινωνικά καταξιωμένοι» | |
| VIII. (ο άνθρωπος) να νιώθει ασφαλής | |
| IX. Δεν υπάρχει χρονικό κενό | |
| X. δεν εκφράζονται τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις | |
| XI. πιεσμένο ψυχικό μας κόσμο |
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Να ερμηνεύσεις με αναφορές σε χωρία του Κειμένου 2 τη συμπεριφορά του γυμνασιάρχη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σκηνή του αφηγήματος. Να οργανώσεις την ερμηνεία σου σε 100 – 150 λέξεις.
Μονάδες 15
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
(Επισημαίνεται ότι οι απαντήσεις που προτείνονται για τα θέματα είναι ενδεικτικές. Κάθε άλλη απάντηση, κατάλληλα τεκμηριωμένη, είναι αποδεκτή)
ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
| ΝΑΙ | ΟΧΙ | |
|---|---|---|
| 1. Το άγχος και η αποξένωση είναι οι λόγοι που δε γελάμε συχνά σήμερα. | ✓ | |
| 2. Οι άνθρωποι στο παρελθόν γελούσαν περισσότερο επειδή τους έλειπαν λιγότερα πράγματα. | ✓ | |
| 3. Οι άνθρωποι στο παρελθόν γελούσαν περισσότερο επειδή δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικοί. | ✓ | |
| 4. Η υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα είναι η αιτία και για το άγχος, και για την αποξένωση, και για το γεγονός πως δεν γελάμε πια συχνά σήμερα. | ✓ | |
| 5. Η απληστία δημιουργεί υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα, η τελευταία δημιουργεί ασφυξία, και έτσι καταλήγουμε να γελάμε λιγότερο. | ✓ |
2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Βασική θέση-συμπέρασμα του κειμένου: Η αιτία βρίσκεται στην υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ανθρώπων, η οποία τρέφεται συνεχώς από ένα πλήθος αχόρταγων επιθυμιών.
Σχέση με τον τίτλο: είναι η πιο άμεση απάντηση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος, στο θέμα δηλαδή του κειμένου 1.
Περίοδοι που λειτουργούν ως πιο βασικές προκείμενες:
- Οι απαιτήσεις που έχουμε εμείς, αλλά και που ξέρουμε ή νιώθουμε ότι έχουν οι άλλοι από εμάς, είναι δυσβάσταχτες για το εικοσιτετράωρό μας.
- Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί που «χτυπιούνται από τα γέλια» δεν είναι άνθρωποι που τα έχουν όλα!
Οι δύο αυτές προκείμενες περιέχουν και τη βασική αντίθεση μέσα από την οποία ο συντάκτης οδηγείται στο συμπέρασμά του. Υπάρχουν και άλλες περίοδοι με παρεμφερές νόημα, που δείχνουν πάλι την αντίθεση, αλλά δεν περιέχουν την πληρότητα των νοημάτων που βλέπουμε στις δύο παραπάνω, ώστε να προκύπτει με αρκετή ασφάλεια το συμπέρασμα.
3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
- VIII
- III, VI
- I, II, IX, X, XI.
ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Ο γυμνασιάρχης, με κριτήριο τη συμπεριφορά ή/και την εκφορά του λόγου του, αφήνει την εντύπωση ότι κάτι κρύβει (ή προσπαθεί να κρύψει) από το πλήθος των παρευρισκομένων. Ο/η μαθητής/-τρια μπορεί να εντοπίσει σημεία του Κειμένου 2, όπου γίνεται υπαινιγμός στην «ενοχή» του, όταν καλείται να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει η καθηγητίνα («Τι θυμάστε με περισσότερη ευχαρίστηση;») στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού:
«Η τύχη που του 'φερε … δεν έφευγε απ' το νου του»
«Ο γυμνασιάρχης, σαν να πήρε κάποιαν απόφαση … το μετανόησε»
Σε συνδυασμό και με το σχόλιο που κάνει ο ίδιος στην παράκληση της καθηγητίνας να παραμείνει η παρέα στο σπίτι του στην αρχή του Κειμένου 2 («… όχι μόνον δε σας διώχνω, παρά αν είναι τρόπος να σας κρατήσω κι όλη τη νύχτα…»), ο/η μαθητής/-τρια δύναται να εξάγει το συμπέρασμα πως η κόρη με τα κόκκινα, η θύμηση της οποίας τού φέρνει ευχαρίστηση, είναι ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό της γυναίκας του, η οποία είναι παρούσα.